Khartoum Offside følger et kvinnelig fotballag i Khartoum, som drømmer om å delta i VM som Sudans første kvinnelige landslag. Dette viser seg, ikke uventet, å være vanskelig. Kvinnene møter motstand både fra befolkningen, som ikke liker tanken på kvinnelige fotballspillere, og fra politisk hold, som holder tilbake finansiell støtte. På tross av dette forblir laget optimistisk, og de nekter å la seg stoppes. Gjennom filmen følger vi blant annet Sara, lagets trener og pioneer. I tillegg til å måtte kjempe mot naboer som gjør det vanskelig å finne steder å trene og nekter dem å trene i shorts, må hun også streve for å få lov til å forbli i Khartoum: fordi hun er fra Sør-Sudan prøver myndighetene å gjøre livet hennes så vanskelig som overhodet mulig.

Regissør Marwa Zein har fått komme tett innpå kvinnenes hverdag, og gir oss et usminket bilde av deres utfordringer, glede og optimisme. Humor er en stor del av livene deres, og de er ikke redd for å uttrykke deres meninger om politikk, vold og kjønnsbasert forskjellsbehandling, som oftest med et glimt i øyet. Khartoum Offside er estetisk vakker, og gir oss et nyansert innblikk i sudanesiske kvinners liv, samtidig som den feirer kvinnenes enorme styrke og feministiske kamp.

Marwa Zein (f. 1985) er født i Mekka, har studert i Kairo, og er nå bosatt i Sudan og Tyskland. Hennes eksamensfilm ble vist på over 30 internasjonale filmfestivaler, og hun har vunnet priser for kortfilmen “One Week, Two Days”. Hennes første langdokumentar, Khartoum Offside, hadde verdenspremiere under Berlinalen 2019, og har vunnet priser ved mange internasjonale filmfestivaler.

Visninger:

Onsdag 16.09, kl 17:00

Billettsalg åpner 08. september kl 09.00