Når Ziads beste venn, Remzi, blir drept av en forvillet, israelsk kule, tar han og vennene hevn ved å skyte mot en bosetter som har fått motorstopp. De blir oppdaget av grensevakter, og selv om Ziad ikke var den som skjøt, tar han på seg skylden. Straffen er femten år i fengsel, og når han kommer ut, har både vennene, landet hans og det meste annet endret seg. Plutselig må han forholde seg til ting som mobiltelefoner og kjærlighetsinteresser. Ikke nok med det – han blir hyllet som en helt, men føler seg egentlig som en bedrager. Han får seg jobb som bygningsarbeider, samtidig som en palestinsk-amerikansk filmskaper fatter interesse for ham og ønsker å intervjue ham til en film hun lager. Ziad kjemper for å reintegrere seg i samfunnet, men blir holdt igjen av traumer og mareritt etter alle årene i fengsel.

Screwdriver handler både om det å plutselig skulle forholde seg til et endret samfunn etter lang tid på utsiden, hvordan okkupasjonen gjennomsyrer hverdagen til palestinere flest, og hvordan politiske fanger i Palestina ofte sliter med psykisk helse etter å ha blitt sluppet fri. Få palestinere er uberørt av konflikten med Israel, og de fleste har enten selv vært i fengsel eller kjenner noen som har vært det. Filmen balanserer spenning, politikk, romanse og overraskende komedie på en solid måte, samtidig som den tar opp viktige temaer som traumer og PTSD. 

Bassam Jarbawi er en palestinsk regissør. Han studerte ved Columbia University i New York, og har jobbet som produsent, klipper og manusforfatter. Han har tidligere regissert kortfilmen Chicken Heads (2009). Screwdriver er hans debut som spillefilmregissør. Den hadde premiere på Filmfestivalen i Venezia, og har blitt vist på mer enn 80 internasjonale festivaler verden rundt. Hovedrolleinnehaver, Ziad Bakri, er blant annet kjent fra franske Le Bureau. Screwdriver vil ha sin norske premiere på Arabisk filmfest.

Visninger:

Lørdag 19.09, kl 15:30

Billettsalg åpner 08. september kl 09.00