Arrangørene anbefaler: Sterk dokumentar om barn i krig

Programansvarlig, Sigrid Kolbjørnsen, anbefaler den sterke dokumentaren ISIS Tomorrow: The Lost Souls of Mosul, der de som er igjen etter IS’ nederlag forteller sine egne historier.

Hva skjer med et barn som vokser opp i krig? I dokumentaren ”ISIS TOMORROW: the Lost Souls of Mosul” møter vi barn og unge som har fått livene sine snudd på hodet de siste årene, etter IS sitt inntog. Noen er sivile, andre har av ulike årsaker tatt del i organisasjonen. De forteller sine egne historier, historier om tap, savn og hevnlyst.

 

Programansvarlig Sigrid Kolbjørnsen.

I filmen møter vi en tolvåring som sier: ”Jeg kan bare gråte. Jeg tenker på alle de døde menneskene jeg har sett. Jeg tenker på familien min som de myrdet foran øynene mine.” Moren hans sier: ”Det vanskeligste er at jeg bare vil dø, men jeg kan ikke, på grunn av min datter og min mor.” Hun forteller om broren og nevøen som hun fant drept, mens hennes unge datter sitter ved siden av, usikker, redd, traumatisert. Moren sier at hun ikke kan lyve til sine barn, at de visste at faren ville bli drept da han ble tatt til fange. ”Vingene våre er amputert,” sier hun. ”Vi er fugler uten vinger.” Tapene er enorme, uforståelige.

Jeg har mange spørsmål i løpet av filmen: Hvordan er det mulig å leve videre etter å ha opplevd noe sånt? Hvordan er det mulig å vokse opp, å tro på at det finnes en fremtid? Hva skjer når de du pleier å leke med, plutselig blir dine fiender? Er det mulig å tilgi, eller vil man for alltid være fylt av hat mot hverandre? ”Nei, jeg kan aldri tilgi dem,” sier gutten på tolv. ”Hvordan kan jeg tilgi dem når de har drept hele familien min”? 

Jeg sitter igjen med et tungt hjerte og tårer i øynene. Som vanlig er det de som er minst skyldige som lider mest. Barn, som ikke har hatt verken noe valg eller mulighet til å komme seg unna, sitter igjen uten armer og ben, de små kroppene er fulle av arr, noen har blitt blinde, og alle har netthinnen full av grusomme bilder. Det er en vond film å se, men den er også utrolig viktig.

Se filmen førstkommende lørdag kl. 14 på Cinemateket i Bergen. Filmen vises i samarbeid med Redd Barna Bergen. Få også med deg panelsamtalen rett etter, om barn i krig.

Du kan kjøpe billetter til filmen her.