Arrangøren anbefaler: Teater som kurerer sorg

Prosjektleder, Vibeke Koehler, anbefaler dokumentaren We Are Not Princesses. Her møter vi syriske kvinner som behandler traumer, sorg og tap gjennom teater.

Kjøp billett til filmen her. 

I We are not Princesses kommer vi tett på 4 syriske flyktningekvinner i Beirut, mens de deltar i teaterprosjektet Antigone of Syria. Alle kvinnene lever under vanskelige forhold, med knappe ressurser og begrensende kjønnsroller å forholde seg til. Men når Mona (28) blir spurt om det er verdt å bruke penger på et teaterprosjekt for flyktninger, svarer hun ja med glødende øyne. For Antigone forandrer livene til alle kvinnene som deltar, og vi får følge dem på reisen. Det er tankevekkende å oppleve hvor stor innvirkning et meningsfylt fellesskap og et over 2000 år gammelt drama kan ha på mennesker i dag.

Flere av kvinnene som deltok i prosjektet tør ikke å stå fram med fullt navn eller ansikt i dokumentaren som Itab Azzam og Bridgette Auger har regissert. Dette løser de med animerte sekvenser som aksentuerer det mytiske innholdet i den greske tragedien. Men vi får også se at kvinnene tar utradisjonelle valg, finner en indre styrke og en ny tro på seg selv som gjør at de kan plukke opp selvvalgte fragmenter av det knuste samfunnet de har reist fra, og ta dem med seg når de skal bygge en ny fremtid. Regissørene har klart å skape en film som viser at ting kan endres når det skapes rom hvor ærlige, vanskelige samtaler kan finne sted, slik teatret makter å gjøre. Derfor vil jeg anbefale denne filmen til alle som vil se fremtidshåp oppstå der man minst skulle tro at det kunne skje.

Kjøp billett til filmen her. 

Dokumentaren «We are not Princesses» vises på Arabisk filmfest i Bergen, på Cinemateket, lørdag 30. mars kl. 18.30. I forbindelse med filmen arrangeres en samtale med regissøren Itab Azzam og skuespiller Hiba