Palestinsk-israelsk affære åpner Arabisk filmfest 2019

Noen ganger tar man dumme valg, men det er sjeldent de har så katastrofale følger som for israelske Sarah og palestinske Saleem. Åpningsfilmen på Arabisk filmfest 2019 blir det prisbelønte dramaet The Reports on Sarah and Saleem. 

Utroskap er for de aller fleste en dum ting, men for israelske Sarah og palestinske Saleem får det konsekvenser de ikke kunne forestilt seg. Vi har gleden av å annonsere at åpningsfilmen på Arabisk filmfest 2019 blir det prisbelønte dramaet «The Reports on Sarah and Saleem», som balanserer på linjen mellom knallgodt karakterdrama og nervepirrende krim. 

Filmen vises i Cinemateket 29. mars kl. 18.30, og det blir åpningstaler og noe godt i glasset fra klokken 17.30. 

Regi: Muayad Alayan, Palestina, Tyskland, Nederland 2018
Manus: Rami Musa Alayan
Foto: Sebastian Bock
Skuespillere: Maisa Abd Elhadi, Mohammad Eid, Kamel El Basha
Språk: Arabisk, hebraisk, engelsk
Undertekst: Engelsk  
Spilletid: 131 min

Når jødiske Sarah forteller kollegaen på kafeen hun driver at hun har vært utro mot militær-ektemannen møtes det med et skuldertrekk. Men i det hun legger til at mannen hun har hatt en affære med er palestiner, får pipen en helt annen lyd. «Det finnes millioner av jødiske menn, og du velger en araber!», utbryter kollegaen opprørt. Det som i utgangspunktet var et seksuelt sidesprang mellom Sarah og palestinske Saleem, utvikler seg på dramatisk vis til å bli et intrikat spill hvor både israelsk etterretning og palestinske politiske grupper kommer på banen når de to observeres sammen på en bar i Betlehem. Med pulserende Jerusalem som bakteppe blir vi vitne til at de to karakterenes liv snus fullstendig på hodet, samtidig som rasisme og voldelige tendenser på begge sider nærmer seg overflaten. Filmen er dessuten en sterk feministisk kommentar, og det er kvinnene i filmen som ser etter de rasjonelle løsningene på konflikten.

Muayad Alayan (f. 1984) er en palestinsk regissør og filmfotograf med base i Jerusalem. Han studerte film i San Francisco, før han regisserte en rekke kortfilmer. Langfilmdebuten Love, Theft and Other Entanglements hadde premiere under filmfestivalen i Berlin i 2015. Han siste film, The Reports on Sarah and Saleem, har vunnet priser ved blant annet filmfestivalene i Dubai og Hamburg.