Frivilligansvarlig Liv anbefaler Paris Stalingrad

Du kommer ikke til å synes at Paris er så romantisk etter å ha sett denne dokumentaren, men du bør se den.

Dette er en dokumentar som alle med samvittighet bør se. I Paris Stalingrad er ikke Paris fremstilt som kjærlighetens by, tvert imot det motsatte. Vi ser asylsøkere som møter en kald vegg når de kommer til Paris.

I Stalingrad-distriktet i Paris ender mange av landets asylsøkere opp. De står fast der i vente på å komme seg videre – enten gjennom det franske systemet eller til andre europeiske land. De tilbringer nettene sovende på gaten og om morgenen blir de jaget vekk av politiet. De står så i lange køer for å prøve å registrere seg hos myndighetene. De franske myndighetene mangler ressurser til å ta i mot asylsøkere, så det er bare et fåtall som blir registrert. Dette skaper kaos i gatene og sprekker i illusjonen om en fredfull og vakker by. 

Vi møter den sudanesiske tenåringen Souleymane som bor på gaten. Vi følger hans liv på gaten gjennom all slags vær. Han har vært igjennom mye; krig, tortur og slaveri men hans kjærlighet for poesien holder han gående. Vi treffer også filmskaper Hind Meddeb som fungerer som tolk mellom de forskjellige aktørene i dokumentaren. 

Grunnen til at jeg ønsker å fremheve denne dokumentaren er at jeg ønsker å belyse problematikken rundt å søke asyl i Europa. Europa ignorerer sitt ansvar overfor asylsøkerne. De er mennesker i nød og har rett på hjelp og å bli møtt på en verdig måte.  

Hind Meddeb er regissøren denne dokumentaren og er en fransk-tunisisk journalist og dokumentarist. Det er viktig for henne å belyse vanskelige temaer. Hun har også laget filmene “Casa Au Paradis” som tar opp temaet selvmordsbombing i Marokko og “Tunisia Clash” hvor vi møter unge rappere som kjemper for sin ytringsfrihet i Tunisia.