Torturert som barn - Nå forteller Omar sin historie på Arabisk filmfest

Omar Alshogre satt fengslet i Assads skrekkfengsel som barn, og flyktet til Sverige under borgerkrigen. Nå kommer han til Arabisk filmfest for å fortelle sin historie.

Det er med stor glede og begeistring at vi kan meddele at Omar Alshogre vil være gjest under årets festival! Han deltar i panelsamtalen ”Barn i krig – å vokse opp i en krigssone” som arrangeres i samarbeid med Redd Barna, lørdag kl. 16.00 i Sardinen på USF Verftet. 

Alshogre overlevde mer enn tre år i flere fengsler i Syria, deriblant det beryktede Saydnaya-fengselet, ofte omtalt som ”Assads slakterhus”. Han ble fengslet første gang som 15-åring, men slapp ut etter ”bare” to dager med tortur. Når han igjen ble fengslet som 17-åring, var det en helt annen virkelighet som ventet.

– De første fem, seks månedene gjør torturen vondt, men så dør kroppen. Enten så dør man eller så gjør det ikke vondt i det hele tatt. Men mangelen på mat og drikke, den smerten kan ikke kroppen fortrenge, sier Omar i et intervju med NRK i 2017.

Han sitter først i et fengsel kalt ”Avdeling 215” sammen med broren og flere fettere. Han er den eneste som kommer ut med livet i behold. Fortellingene om torturen er så grusomme at det ikke er mulig å forestille seg det. Men han mister ikke håpet. Han bestemmer seg for å overleve.

Når han slipper ut i 2015 veier han 35 kilo og har tuberkulose. Han har fått beskjed om at dette er dagen han skal drepes, men mens han venter på skuddene og den endelige veien ut, får han plutselig beskjed om at moren har klart å samle 15.000 dollar, og har klart å bestikke folk som skal smugle ham til Tyrkia. Der får han endelig møte familien igjen, men de skjønner raskt at han er så syk at han trenger behandling, og de bestemmer seg for å forsøke å få ham til et trygt land i Europa.

Sammen med lillebroren på 11 år, setter han seg i en gummibåt for å krysse havet til Hellas, en reise som har tatt utallige liv siden starten av flyktningkrisen i 2011. Mot alle odds klarer de seg, og etter 11 land og over en måned, kommer de endelig frem til Sverige. Her får han endelig behandling, og de blir kjent med en svensk familie som tar dem inn i varmen.

I dag bor Omar i Stockholm, og han holder foredrag over hele Europa og i Nord-Amerika. Han har klart å bevare optimismen, og bruker sine erfaringer både for å hjelpe andre, og for å hjelpe seg selv med å overkomme traumene. Han vet at tiden i fengslene kan ha reddet ham fra å bli et offer for en av vår tids verste massakre i hjembyen Baniyas, og at sykdommen førte til at han ble sendt videre fra land til land, slik at han til slutt kunne ende opp i Sverige.

Les mer her: http://www.omaralshogre.com/en-GB, og se ham i TEDx-Talk her: https://www.youtube.com/watch?v=xBVvmz4L9wU