Oscarnominert regissør er hovedgjest på Arabisk filmfest

Før han laget dokumentaren “Last Men in Aleppo” ble Fayyad fengslet og torturert av Assad-regimet, men han lot seg ikke stoppe. Nå er han hovedgjest på Arabisk filmfest.

 

Fayyad ble født i Syria i 1984, hvor han studerte audiovisuell kunst. Han har jobbet blant annet som regissør, produsent og manusforfatter, og har hatt oppdrag for både Al-Jazeera og BBC. På Arabisk filmfest presenterer han den nyeste dokumentaren sin "Last Men in Aleppo", som ble nominert til Oscar for beste dokumentar. Veien fra Syria til Hollywood har vært lang, og hard. 

Ble fengslet og torturert for film om poet

Dokumentaren "On the Other Side", som handler om en syrisk poet som lever i eksil i Tsjekkia. Filmen kastet lys over undertrykkelse og forfølgelse i hjemlandet og førte til at Fayyad ble fengslet i ni måneder fra 2011 til 2012. Han ble isolert, banket opp, nektet mat og drikke og hengt etter armene i flere timer om gangen. Etter flere måneder i fangenskap ville han bare dø.

Da han til slutt slapp fri, flyktet Fayyad fra Syria gjennom ørkenen til Jordan, og etterhvert startet arbeidet med den neste dokumentaren, "Last Men in Aleppo".

– Jeg ville fortelle om landet mitt og folket mitt, om marerittet mitt, sier Fayyad.

– Følelsen av at jeg forlot mange mennesker som ikke overlevde – jeg lever med det på samvittigheten hele tiden. Jeg ville lage denne filmen for å dele det de har opplevd.

Lagde film om de ekte heltene

Fayyad lager film fordi han tror på filmens makt til å sette fokus på urettferdighet. Følelsen av at Vesten har sviktet, at ingen griper inn for å stoppe et meningsløst blodbad har også vært en sterk motivasjon. Han ville vise hvordan De hvite hjelmene hjelper folk midt i håpløsheten, at de gjør noe. Filmen følger dem gjennom sammenraste bygninger og i hverdagslige situasjoner.

­– De er de ekte heltene, sier Fayyad.

Ble hengt ut som terrorist

I 2016 ble "Last Men in Aleppo" utsatt for en propagandakampanje som gikk inn for å stemple De hvite hjelmene som terrorister. Det russiske nyhetsbyrået Sputnik publiserte en mengde artikler som beskrev Fayyads film som vestlig finansiert propaganda, like etter at Last Men hadde premiere på Sundance Festival i 2017. Intensiteten på denne kampanjen har bare økt siden oscarnominasjonen i januar, og Fayyad har blitt hengt ut som terrorist på sosiale medier.

– Det er ikke noe nytt at autoritære regimer bruker propagandataktikk og trusler for å få kritiske kunstnere til å holde munn, sier Fayyad. Last men in Aleppo er en krigsdagbok, forteller han. Det er krigen, sett gjennom vanlige folks øyne mens de løper for å redde liv. Filmen handler om å gjøre noe godt for verden.

Fayyad lurer av og til på om frykt og trusler er en pris som er verdt å betale for å vise sannheten. Men han vil ikke la makthaverne kneble filmskaperne, forfatterne, skuespillerne og musikerne, uansett hvor mye det koster. For Fayyad er det for viktig å fortsette å fortelle, og nå er han allerede i gang med sin neste film.

Skrevet av: Vibeke Koehler

Du kan se Feras Fayyad sin "Last Men in Aleppo" lørdag 28. april kl 14.00. Les mer og kjøp billett her.