Programansvarlig Sigrid Clementine anbefaler den palestinske spillefilmen SCREWDRIVER.

Filmen handler om Ziad, som blir dømt til femten år i israelsk fengsel, for en forbrytelse han ikke er skyldig i.

Da jeg begynte å velge ut filmer til programmet i fjor høst, var jeg opptatt av å velge ut gode historier som fortalte om samfunn i endring. Noe jeg lette etter, var filmer som belyste mental helse, og hvordan mental helse påvirket og ble pratet om blant mennesker som hadde opplevd krig og konflikt, eller som var på flukt. Mental helse er jo noe man sjeldent snakker høyt om – i hvert fall når deg gjelder en selv og de en er glad i, og derfor mente jeg at det ville være interessant å se ulike perspektiver på dette fra filmskapere fra Midtøsten og Nord-Afrika. 

Da koronaviruset begynte å spre seg i januar i år, var det få som så for seg hvordan det ville prege livene våre i månedene som fulgte. Nedstenging av samfunnet, karantener og isolasjon ble plutselig hverdagen til mennesker verden over, og allerede nå begynner det å komme rapporter om hvordan dette har påvirket vår mentale helse i negativ forstand. Heldigvis er det mer fokus på- og åpenhet rundt mental helse her i Norge i dag, enn for bare noen tiår siden. Likevel ser vi at det kan være vanskelig å ta opp temaet, både her til lands, og i andre deler av verden. 

Derfor er filmer som Screwdriver så utrolig viktige. Filmen handler om Ziad, som blir dømt til femten år i israelsk fengsel, for en forbrytelse han ikke er skyldig i. Vi får være med på hans møte med samfunnet etter å ha tilbrakt lang tid på “utsiden”, og vi får se hvordan alt har endret seg, mens Ziads liv mer eller mindre har forblitt uforandret siden han var tenåring. 

Filmen belyser det å plutselig skulle forholde seg til et endret samfunn etter lang tid på utsiden, hvordan okkupasjonen gjennomsyrer hverdagen til palestinere flest, og hvordan politiske fanger i Palestina ofte sliter med psykisk helse etter å ha blitt sluppet fri. Få palestinere er uberørt av konflikten med Israel, og de fleste har enten selv vært i fengsel eller kjenner noen som har vært det. Filmen balanserer spenning, politikk, romanse og overraskende komedie på en solid måte, samtidig som den tar opp viktige temaer som traumer og PTSD. 

Screwdriver er en vond og relevant film, som belyser mental helse i Palestina på en realistisk og brutal måte. Den hadde premiere på Filmfestivalen i Venezia, og har blitt vist på mer enn 80 internasjonale festivaler verden rundt. Jeg håper dere får den med dere, og at vi ses på den påfølgende panelsamtalen om flyktninger og mental helse!