Vår programansvarlig anbefaler den jordanske dokumentaren WATERPROOF

Vi har vel alle vært i en situasjon der vi gjerne skulle hatt en rørlegger. Enten det er badet som skal skiftes, eller kjøkkenvasken som er lekk.

Ja, selv et av verdens tørreste land trenger alltid rørleggere. Men hva gjør man dersom man bor i et land der menn og kvinner ikke skal være i samme rom dersom de ikke er i familie, og hvor rørlegger er et yrke som i stor grad er forbeholdt for menn?

De siste årene har det kommet fler og fler filmer fra Midtøsten og Nord-Afrika som er laget om og av kvinner. Det er alltid spennende å få innblikk i kvinners perspektiver og liv, særlig når disse kvinnene kjemper mot etablerte rollemønstre og kjønnsdiskriminering, og Waterproof er et særdeles godt eksempel på kvinner som bokstavelig talt går mot strømmen.

Da Aisha mistet ektemannen sin, ble hun eneforsørger for sine tre barn, og måtte finne en måte å tjene penger på. Etter å ha deltatt på flere frigjørings-workshops for muslimske kvinner, falt valget på rørleggeryrket – noe som sjelden assosieres som et “kvinneyrke” i Midtøsten. Hun blir med i Jordans første rørlegger-NGO for kvinner, der venninnen Khawla er leder. Khawla er platinablond og kler seg vestlig, og virker ved første øyekast som et bilde på en mektig og selvstendig kvinne, men dette bildet slår raskt sprekker da hun anklages for korrupsjon. 

I Jordan får ikke menn entre en kvinnes hus dersom hun er alene hjemme, noe som fort kan bli problematisk da vannlekkasjer kan oppstå når som helst. Kvinnene i Waterproof blir derfor raskt populære, og etterspørselen øker i takt med ansettelsen av nye rørleggere. 

Daniela König er en tysk filmskaper, og Waterproof er hennes debutfilm. Den hadde internasjonal premiere på IDFA, og har blitt vist på en rekke festivaler. Vi gleder oss til å vise den for dere på Arabisk filmfest 2020!